Personal trainer

Kuinka valita personal trainer?

Personal trainerin valinta askarruttaa varmasti monia, eikä turhaan sillä siihen kannattaa panostaa. Kuntosalit ja sosiaalisenmedian kanavat ovat täynnä PT-tarjouksia ja näitä palveluita tarjoaa monenlaiset liikunta-alan ammattilaiset. –

Mutta, oletko miettinyt kuinka osaava Personal trainer sinulla on?

Pahimmassa tapauksessa personal trainer, saattaa jopa viedä treeni intoa eikä tuoda sitä lisää. Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka valita personal trainer?

Mieti aluksi millaista palvelua haluat PT:ltäsi

PT:n valinta kannattaa aloittaa peilin edestä. Millaisia palveluita tarvitset ja minkä tyyppistä treeniä haluat. Voit esimerkiksi kysyä itseltäsi muutaman kysymyksen:

  • Mikä on treenaamisen tavoite? haluatko laihtua vai parantaa yleiskuntoa vai oletko ammattiurheilija?
  • Tiedätkö, että itselläsi on jotain heikkouksia mitkä pitäisi huomioida treenissä.
  • Oletko motivoitunut treenaaja? Oletko ennenkin yrittänyt treenata mutta epäonnistunut?
  • Mieti tavoite treenille, oletko laihduttaja vai haluatko vain parantaa yleiskuntoa?
  • Motivaatio on tärkeä osa treeniä, oletko ennenkin yrittänyt mutta motivaatio on loppunut?
  • Haluatko online valmennuksen vai henkilökohtaisen personal trainerin?
  • Kannattaa myös miettiä vammat ja loukkaantumiset ja kertoa niistä PT:lle.

Mieti ylläolevia kysymyksiä huolellisesti on sinun mahdollista hahmottaa miten löytää oikeanlainen personal traineri. Oikeanlainen PT kannustaa ja antaa kaikkensa, että saat haluamiasi tuloksia mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti.

Personal Trainer on alansa ammattilainen

Todella ammattitaitoisia personal trainereita on tarjolla paljon ja niitä löytyy kaiken ikäisenä, taustoista, keskuksista riippumatta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että joukkoon mahtuu niitäkin, joiden motivaatio ei ole kaikken paras. Kuitenkin kyky ymmärtää asiakasta oikein tai täyttää PT:lle asetettuja vaatimuksia ei saa pitää itsestään selvyytenä.

Toistaiseksi ei Suomessa personal trainereita arvioida lainkaan, eikä nille ole mitään valtakunnallista standardia, mikä pitäisi täyttää. Käytännössä kuka tahansa voi siis sanoa olevansa personal trainer. 

Erityisen haastavaksi homman tekee sosiaalinen media missä useita valmentajia ylistetään vaikkei osaamista välttämättä löydy.

Personal trainereita on monenlaisia

Personal Trainer on valmentaja sen kanssa toimiminen on tietysti joskus henkilökohtaisten asioiden läpikäymistä. 

Miksi? 

Koska liikunta, hyvinvointi ja terveellinen syöminen liittyvät isosti ihmisen koko elämään, eikä vain yksittäiseen tuntiin, joka kulutetaan salilla. PT:t ovat yksilöitä joten osa haluaa avata enemmän kuin toiset. Treenin tuloksissa henkilökemialla on yllättävän iso merkitys siihen, kuinka onnistunut suhde PT:n kanssa tulee olemaan, ja kuinka paljon hänelle haluat avautua.

Personal Trainerin tärkein ominaisuus on tietysti osaaminen. Taito on kuitenkin monimuotoinen sana eikä paraskaan koulutus takaa hyvää henkilökemiaa. PT saattaa olla esimerkiksi hyvä opettaan tekniikkaa, tai parantaan treenimotivaatiota tai jotain muuta.

Usein asia on juuri näin. Meillä ihmisille eli personal trainereilla on yleensä jokin yksittäinen vahvuusalue, josta kannattaa ennen valmennuksen aloittamista keskustella. Ammatimaisella PT:llä on oikeastaan aina sekä koulutus (joskus monia) että aiempaa kokemusta alalta joko omana harrastuksena tai jonkin lajin kautta. Valinnassa kannattaa painottaa sekä teknisiä, että tiedollisia ominaisuuksia, jos henkilökemia toimii edes jollain tavalla.

Mitä personal trainerilta voi odottaa?

Mitä tästä opimme?

Personal trainerin valintaa kannattaa käyttää aikaa ja nähdä vaivaa, Haluat varmistaa itsellesi mahdollisimman hyvän ympäristön onnistua treenissä. Henkilökohtaisen valmentajan hankkiminen ei ole erityisen halpaa, joten kannattaa varmistaa allekirjoitus hetkellä sopimuksen ehdot ja pyytää jopa tapaamista ennen kuin sitoudut pitkään sopimukseen. Kannattaa antaa ammattilaiselle eli personal trainerilla, mahdollisuus näyttää, miksi sinun tulisi valita juuri hänet. PT:llä saattaa olla paljon annettavaa sinun treeniin, jopa enemmän kuin uskotkaan.

Varmista, että valmentaja on sinulle oikea tapaamalla hänet ja keskustelemalla sinun omista henkilökohtaisista tarpeistasi. Jos vaikuttaa siltä, että traineri ymmärtää sinun asiasi ja osoittaa osaavansa hommansa kunnolla, anna mennä vaan ja heittäydy mukaan! Parhaimmillaan personal trainer tuo treeniisi tarvittavia tehoja.